Dezons Websites Logo
UX en UI design op een rommelig bureau

Wat is UI / UX?

Inhoudsopgave

Een user interface (UI) is het gene waarmee een bezoeker interactie heeft op een website en het ontwerp van een pagina. User experience (UX) staat voor gebruikerservaring, dus niet alleen hoe een gebruiker omgaat met de website, maar ook hoe die zich erbij kan voelen. UI en UX worden vaak in één zin genoemd in het online vakgebied. Dat komt eigenlijk omdat ze onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Een fijne ervaring voor de gebruiker kan alleen tot stand komen met een mooi ontwerp. Andersom komt een mooie UI ook alleen tot z’n recht als er goed na is gedacht over wat de ervaring of reis is van een bezoeker.

Wat is UX / user experience?

Letterlijk vertaald vanuit het Engels betekent het gebruikerservaring. Iemand die zich bezighoudt met de UX van een website werkt zorgt ervoor dat de volledige ervaring op de website van begin tot eind goed is. Een aantal factoren, naast goede tekst en inhoud, die bijdragen aan een prettige gebruikerservaring of UX van een website zijn:

• Snelle hosting en laadtijden
  • Een prettige user interface
  • Simpel gebruik en navigatie op de pagina’s

UX is een term die ook veel wordt gebruikt buitenom websites, bij app en videogame ontwikkeling is het van belang en ook voor niet digitale producten is het van toepassing. UI is vrijwel exclusief aan digitale producten.

Wat is een UI / User Interface?

Een user interface is voor de bezoeker het visuele en functionele aspect van de website. Iemand die zich bezig houd met de UI concentreert zich op het ontwerp van de pagina’s. Dit ontwerp moet rekening houden met de plaatsing van de tekst, welke knoppen of elementen klikbaar moeten zijn en of het design prettig oogt voor de verwachte doelgroep.

Terug naar boven

Inhoudsopgave