Dezons Websites Logo
Https slot beveiliging in browser geïllustreerd.

Wat is HTTPS?

Inhoudsopgave

HTTPS is een protocol dat de verbinding tussen jou en een website beveiligd zodat er online niemand tussentijds kan meekijken. Het is een afkorting voor ‘hypertext transfer protocol secure’. De data wordt versleuteld, zodat je gegevens alleen leesbaar zijn voor de originele zender en ontvanger, daardoor is het tussentijds bewerken van gegevens door anderen ook niet mogelijk.

Origineel werd het voornamelijk gebruikt voor betalingen en internet bankieren. Recent is het standaard voor alle websites om dit te ondersteunen omdat het voor een deel kan voorkomen dat mensen worden opgelicht. Google geeft aan dat via de meest gebruikelijke systemen voor 96% gebruik wordt gemaakt van HTTPS (aug,2024). Hoewel dit al veel helpt, blijft het goed opletten welke website je bezoekt, bekijk altijd even de URL1 balk en of de verbinding beveiligd is voor je je gegevens ergens achterlaat.

Alle websites van Dezons ondersteunen standaard HTTPS.

Zo zie je of een website beveiligd is met HTTPS

Bovenin je browser 2bij de URL-balk staat vaak links wanneer een verbinding niet beveiligd is. Op moment van schrijven staat het bij de Chrome browser als tekst beschreven, maar in het verleden is het ook wel een icoon geweest van een slotje met een kruis erdoor heen. Op websites waar je dit ziet, is het verstandig om geen enkele gegevens achter te laten en de website te verlaten. Zeker wanneer het gaat om financiële of persoonsinformatie.

Hoe zie je of de verbinding veilig is in de Chrome browser?

Voorbeeld van veilige https verbinding in Chrome.
Voorbeeld van een beveiligde verbinding in Chrome.
Voorbeeld van niet beveiligde verbinding in Chrome.
Voorbeeld van een niet beveiligde verbinding in Chrome.

Hoe zie je of de verbinding veilig is in de Firefox browser?

Voorbeeld van veilige https verbinding in Firefox.
Voorbeeld van een beveiligde verbinding in Firefox.
Voorbeeld van onveilige verbinding in Firefox.
Het slotje met kruis erdoor naast de URL betekend dat de verbinding niet veilig is in Firefox
  1. Een browser is de software waarmee je websites bezoekt. Bekende browsers zijn Google Chrome, Firefox en Safari. ↩︎

Terug naar boven

Inhoudsopgave